Antyneoplastony
Antyneoplastony stanowią grupę składników chemicznych, które zwykle można znaleźć w moczu i we krwi. Składają się w większości z aminokwasów (budulec białek) oraz peptydów (cząsteczki zbudowane z dwóch lub więcej aminokwasów). Antyneoplastony wykorzystywane w badaniach medycznych początkowo pochodziły z ludzkiego moczu, obecnie są one wytwarzane w laboratorium chemicznym.
Antyoksydanty
Antyoksydanty (przeciwutleniacze) to substancje chemiczne, które wchodzą w interakcję z wolnymi rodnikami i neutralizują je, przez co zapobiegają ich szkodliwemu działaniu. Owoce, warzywa oraz zboża są bogatym źródłem antyoksydantów.
Amigdalina / Wit. B17 / Letril
Letril jest inną nazwą substancji chemicznej określanej amigdaliną. Amigdalina znajduje się w pestkach wielu owoców, w surowych orzechach oraz innych roślinach. Istnieje przekonanie, że aktywnym składnikiem letrilu/amigdaliny o działaniu przeciwnowotworowym jest cyjanek.
Akupunktura
Akupunktura jest zabiegiem, podczas którego używa się igieł, ciepła, ucisku oraz stosuje się inne czynności obejmujące jedno lub kilka miejsc na skórze, nazywanych punktami akupunktury. Akupunktura jest stosowana w Chinach i innych krajach azjatyckich od tysięcy lat jako część tradycyjnej medycyny chińskiej.
Jagoda Acai
Palma acai, występująca w tropikach Ameryki Środkowej i Południowej, rodzi czerwono-fioletowe jagody. Nazwa „acai”, pochodząca z języka rdzennych mieszkańców regionu, oznacza „owoc, który płacze”. Jagoda acai jest ważnym źródłem pożywienia mieszkańców regionu Amazonii, którzy używają jej również do różnych celów zdrowotnych.
Propolis
Propolis, zwany także kitem pszczelim, to żywicza substancja zbierana przez pszczoły z pąków oraz pędów młodych drzew oraz roślin zielonych.
Graviola
Graviola (Annona muricata), czyli Flaszowiec miękkociernisty, to gatunek małego drzewa, pochodzącego z Ameryki Południowej. Rośnie też na Wyspach Karaibskich, na Andamanach, w Afryce (Nigeria, Togo) i krajach o tropikalnym klimacie.
Ozonoterapia
Ozon to trójatomowa, wysokoenergetyczna cząsteczka tlenu, zbudowana z 3 atomów tego pierwiastka. Został odkryty w 1840 roku przez niemieckiego chemika Christiana Friedricha Schönbeina. W 1971 roku utworzono organizację International Ozone Institute, później przemianowaną na International Ozone Associations (IOA), zrzeszającą badaczy właściwości ozonu oraz jego zastosowania w medycynie i przemyśle.
Chlorella vulgaris
Chlorella jest glonem jednokomórkowym zaliczanym do gromady zielenic. Można ją znaleźć w wodach Japonii i Tajwanu. Jest bogata między innymi w białko, witaminy (szczególnie z grupy B), mikroelementy takie jak magnez, potas, żelazo, wapń i cynk, błonnik i kwasy omega-3.
Cynamon
Cynamon jest bardzo popularną w Polsce przyprawą kuchenną otrzymywaną z wysuszonej kory cynamonowca. Dostępny jest w dwóch postaciach: w formie laseczek cynamonu lub proszku. Ma rdzawy kolor, zawiera olejek cynamonowy o słodkim, korzennym, lekko piekącym smaku oraz silnym aromacie.
Spirulina
Spirulina jest algą z gromady sinic o niebiesko-zielonej barwie. Jest bardzo bogata w białko - tworzy ono około 70% suchej masy spiruliny, dlatego jest ona nazywana „zielonym mięsem”. Zawiera również witaminę D, K i witaminy z grupy B oraz magnez. P
Sok z marchwi
Marchew zwyczajna jest popularną rośliną z rodziny selerowatych. Obecnie jest uprawiana na całym świecie. Często spożywamy ją na surowo lub jako dodatek do różnego rodzaju potraw. Jest także popularnym składnikiem soków wieloowocowych.