Grzyby są od wieków stosowane w tradycyjnej medycynie orientalnej. Jako pierwszy właściwości lecznicze grzybów opisał Hipokrates już około 4 tysiące lat temu. W chińskiej medycynie grzyby stanowiły symbol nieśmiertelności i długowieczności. Leki z grzybów stosowało się w żółtaczce, astmie, a także w leczeniu bezsenności lub w zapaleniu stawów. Uważało się również, że grzyby korzystnie działają na płodność.

Chlorella vulgaris - rak niekonwencjonalnie

Chlorella jest glonem jednokomórkowym zaliczanym do gromady zielenic. Można ją znaleźć w wodach Japonii i Tajwanu. Jest bogata między innymi w białko, witaminy (szczególnie z grupy B), mikroelementy takie jak magnez, potas, żelazo, wapń i cynk, błonnik i kwasy omega-3.

Cynamon jest bardzo popularną w Polsce przyprawą kuchenną otrzymywaną z wysuszonej kory cynamonowca. Dostępny jest w dwóch postaciach: w formie laseczek cynamonu lub proszku. Ma rdzawy kolor, zawiera olejek cynamonowy o słodkim, korzennym, lekko piekącym smaku oraz silnym aromacie.

Witamina C (nazywana również kwasem askorbinowym) jest składnikiem odżywczym, który organizm ludzki musi pozyskiwać z pożywienia lub suplementów diety, ponieważ nie jest w stanie go wytworzyć. Witamina C jest antyoksydantem pomagającym zapobiegać stresowi oksydacyjnemu. Wspólnie z enzymami odgrywa kluczową rolę w produkcji kolagenu.

GcMAF (Globulin component macrophage activating factor) to cząsteczka, której prekursorem jest białko wiążące witaminę D3, obecna naturalnie w ludzkim organizmie. Jej rolą jest aktywacja makrofagów - komórek układu odpornościowego odpowiedzialnych za „pożeranie” i neutralizację m.in. bakterii, ciał obcych i komórek nowotworowych.

Glutation jest tripeptydem, który wchodzi w skład każdej komórki naszego organizmu. Występuje we wszystkich organizmach roślinnych oraz zwierzęcych. Jest najbardziej rozpowszechnionym niskocząsteczkowym związkiem tiolowym w przyrodzie.

Graviola (Annona muricata), czyli Flaszowiec miękkociernisty, to gatunek małego drzewa, pochodzącego z Ameryki Południowej. Rośnie też na Wyspach Karaibskich, na Andamanach, w Afryce (Nigeria, Togo) i krajach o tropikalnym klimacie.

Hipertermia (nazywana również terapią ciepłem lub ciepłolecznictwem) to rodzaj terapii onkologicznej, w której tkanki ciała poddane są działaniu wysokich temperatur (do 45º C). Badania wykazały, że wysokie temperatury mogą niszczyć i zabijać komórki nowotworowe, zazwyczaj powodując niewielkie uszkodzenie zdrowych tkanek.

Częstym efektem ubocznym leczenia onkologicznego jest zmęczenie: około jedna trzecia pacjentów onkologicznych doświadcza zmęczenia, utrzymującego się przez dłuższy czas. 

Kwas dichlorooctowy (DCA) to organiczny związek chemiczny, pochodna kwasu octowego. Dzięki swoim właściwościom jest stosowany w chemii organicznej, głównie jako rozpuszczalnik. 
Stosuje się go również w medycynie w leczeniu chorób mitochondrialnych, np. zespołu MELAS - dziedzicznego schorzenia prowadzącego do uszkodzenia układu nerwowego. 

Kwercetyna jest związkiem chemicznym z grupy flawonoidów. Flawonoidy są barwnikami, które nadają roślinom różne barwy, na przykład żółtą owocom cytrusowym. Chronią rośliny przed działaniem promieniowania UV, grzybami lub owadami. Stanowią istotny element naszej diety - ich spożycie w ciągu doby waha się między 23 a 170 mg na dobę.

Oset mleczny jest rośliną, której owoców i nasion używa się do sporządzania leków ziołowych na dolegliwości wątroby i dróg żółciowych. Składnikiem aktywnym w oście mlecznym jest sylimaryna, która chroni komórki przed uszkodzeniem i stymuluje regenerację tkanki wątroby

Ozon to trójatomowa, wysokoenergetyczna cząsteczka tlenu, zbudowana z 3 atomów tego pierwiastka. Został odkryty w 1840 roku przez niemieckiego chemika Christiana Friedricha Schönbeina. W 1971 roku utworzono organizację International Ozone Institute, później przemianowaną na International Ozone Associations (IOA), zrzeszającą badaczy właściwości ozonu oraz jego zastosowania w medycynie i przemyśle.

Pierzga to pyłek kwiatowy zebrany przez pszczołę, wymieszany z produktami pochodzenia pszczelego. Pyłek jest podstawowym pokarmem pszczół. Zbierają go z kwiatów, łączą z miodem, nektarem lub śliną i w postaci uformowanej, przenoszą do ula.

Propolis, zwany także kitem pszczelim, to żywicza substancja zbierana przez pszczoły z pąków oraz pędów młodych drzew oraz roślin zielonych.