Cynamon jest bardzo popularną w Polsce przyprawą kuchenną otrzymywaną z wysuszonej kory cynamonowca. Dostępny jest w dwóch postaciach: w formie laseczek cynamonu lub proszku. Ma rdzawy kolor, zawiera olejek cynamonowy o słodkim, korzennym, lekko piekącym smaku oraz silnym aromacie. Wyróżniono około 250 gatunków drzew i krzewów cynamonowca, wszystkie z nich uprawiane są w strefie klimatu subtropikalnego. Najpopularniejsze gatunki to cynamonowiec cejloński (Cinnamomum zeylanicum) i cynamonowiec wonny (Cinnamomum cassia). Od wieków stanowi jedną z podstaw medycyny naturalnej. Uważa się, że cynamon posiada następujące korzystne dla zdrowia właściwości:

  • obniża stężenie glukozy we krwi
  • działa korzystnie na profil lipidowy
  • wykazuje działanie antybakteryjne
  • hamuje działanie osteoklastów, czyli komórek niszczących tkankę kostną
  • wykazuje korzystne działanie na błonę śluzową żołądka
  • hamuje w niej powstawanie owrzodzeń
  • działa ochronnie na komórki wątroby.

Jaka teoria wspiera twierdzenie, że cynamon jest pomocny w leczeniu nowotworów?

Cynamon wykazuje działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalnie. Antyoksydanty to naturalnie występujące związki, które wpływają korzystnie na zdrowie człowieka poprzez zapobieganie szkodliwym działaniom wolnych rodników stanowiących poważne zagrożenie dla struktur komórkowych. Wolne rodniki mogą powodować uszkodzenia i mutacje DNA, co może doprowadzić do transformacji komórek nowotworowych. Antyoksydanty hamują niekorzystne działanie wolnych rodników tlenowych.

Czy prowadzono przedkliniczne badania (laboratoryjne lub na zwierzętach) z użyciem cynamonu ?

W badaniach nad cynamonem przeprowadzonych na zwierzętach oraz komórkach białaczki, raka skóry oraz szyjki macicy zaobserwowano indukcję apoptozy (czyli samobójczej śmierci) komórek nowotworowych poprzez wpływ na transport wapnia przez błonę komórkową. Nie ma jednak dowodów na hamowanie przez cynamon rozrostu komórek nowotworowych w warunkach klinicznych.

Czy prowadzono badania kliniczne (badania z udziałem ludzi) nad oddziaływaniem cynamonu?

Badania kliniczne wykazały, że u chorych na cukrzycę typu 2 - cynamon obniżał stężenie glukozy oraz korzystnie wpływał na profil lipidowy poprzez obniżanie poziomu cholesterolu całkowitego, trójglicerydów oraz cholesterolu LDL („złego cholesterolu”, który w dużej mierze odpowiedzialny jest za rozwój chorób sercowo-naczyniowych). W innym badaniu u kobiet z zespołem policystycznych jajników pod wpływem cynamonu stwierdzono istotne zmniejszenie insulinooporności w porównaniu z grupą otrzymującą placebo.

Czy zgłaszano jakiekolwiek efekty uboczne związane ze stosowaniem cynamonu?

W badaniach na zwierzętach wykazano toksyczny wpływ zawartej w cynamonie kumaryny na komórki wątroby i nerek. Nie prowadzono badań naukowych nad szkodliwością cynamonu u ludzi.

Czy amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) zarejestrowała cynamon do użycia we wskazaniu do leczenia onkologicznego w Stanach Zjednoczonych?

Cynamon nie został zarejestrowany przez amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków (FDA) we wskazaniu do leczenia nowotworów.


Piśmiennictwo:

  1. Anindita Dutta and Anindita Chakraborty. Cinnamon in Anticancer Armamentarium: A Molecular Approach. Journal of Toxicology Volume 2018

  2. Rehan Khan, Manoj Sharm, Lalit Kumar, Syed Akhtar Husain, Alpana Sharma. Cinnamon extract exhibits potent anti-proliferative activity by modulating angiogenesis and cyclooxygenase in myeloma cells. Journal of Herbal Medicine 6(3) · April 2016

  3. Soumya J Koppikar, Amit S Choudhari, Snehal A Suryavanshi, Shweta Kumari, Samit Chattopadhyay & Ruchika Kaul-Ghanekar. Aqueous Cinnamon Extract (ACE-c) from the bark of Cinnamomum cassiacauses apoptosis in human cervical cancer cell line (SiHa) through loss of mitochondrial membrane potential. BMC Cancer 10, 210 2010 May 18

  4. X Guan, M C Su, R B Zhao, H M Ouyang, X D Dong, P Hu, Q Pei, J Lu, Z F Li, C R Zhang, T-H Yang. Cinnamon Effectively Inhibits the Activity of Leukemia Stem Cells. Genetics and Molecular Research 15 (3) 2016

  5. Priyanga Ranasinghe, Shehani Pigera, GA Sirimal Premakumara, Priyadarshani Galappaththy, Godwin R Constantine, and Prasad Katulanda. Medicinal properties of ‘true’ cinnamon (Cinnamomum zeylanicum): a systematic review. BMC Complementary and Alternative Medicine 2013; 13: 275.

  6. Magdalena Skotnicka, Marika Golan, Noemi Szmukała. Role of natural antioxidants of plants in cancer prevention. Annales Academiae Medicae Gedanensis 2017, 47, 119-127


Hasło opracowano we współpracy ze studentami Wydziału Lekarskiego Collegium Medicum Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie