Refleksoterapia to procedura z zakresu medycyny alternatywnej. Polega na uciskaniu określonych punktów na ciele (najczęściej na stopach oraz dłoniach). Ma na celu złagodzenie niektórych dolegliwości. Metoda opiera się na przekonaniu, że określone punkty na skórze naszych stóp są połączone z konkretnymi narządami naszego organizmu.

Burak zwyczajny (Beta vulgaris) to warzywo rozpowszechnione obecnie na wszystkich kontynentach. Formy dzikie spotykane są w południowo-zachodniej, północnej i południowo-wschodniej Europie, wzdłuż wybrzeży Oceanu Atlantyckiego i Morza Śródziemnego, a także w Afryce Północnej i Zachodniej Azji. Obecnie popularna roślina uprawna, wykorzystywana w celach spożywczych, do produkcji cukru i jako roślina pastewna. Spożywany jest często pod postacią soku.

Marchew zwyczajna jest popularną rośliną z rodziny selerowatych. Obecnie jest uprawiana na całym świecie. Często spożywamy ją na surowo lub jako dodatek do różnego rodzaju potraw. Jest także popularnym składnikiem soków wieloowocowych.

Spirulina jest algą z gromady sinic o niebiesko-zielonej barwie. Jest bardzo bogata w białko - tworzy ono około 70% suchej masy spiruliny, dlatego jest ona nazywana „zielonym mięsem”. Zawiera również witaminę D, K i witaminy z grupy B oraz magnez. P

Terapia Gersona jest złożonym schematem leczenia stosowanym u chorych na nowotwory i inne schorzenia. Kluczowe elementy terapii Gersona obejmują ścisłą dietę, suplementy diety oraz lewatywy

Witamina D to nazwa nadana grupie rozpuszczalnych w tłuszczach prohormonów – substancji, które zazwyczaj wykazują niewielką aktywność hormonalną, natomiast w organizmie mogą się przekształcić w hormony. Witamina D pomaga organizmowi wykorzystywać wapń i fosfor do budowania mocnych kości i zębów.

Witamina E występuje naturalnie w niektórych produktach spożywczych jako ich dodatek oraz w postaci suplementów diety. „Witamina E” jest zbiorczą nazwą rozpuszczalnych w tłuszczach związków chemicznych o szczególnym działaniu antyoksydacyjnym.

Okrzemki to jednokomórkowe glony, jedna z dwóch głównych klas fitoplanktonu, które stanowią najniższy poziom łańcucha pokarmowego w oceanach i wodzie słodkiej. Ziemia okrzemkowa jest miękką, krzemionkową skałą osadową zawierającą skamieniałe szczątki okrzemek.