Czosnek
Czosnek jest rośliną (Allium sativum) z rodziny amarylkowatych, do której należą również cebula, szczypior, por i szalotka. Używa się go jako przyprawy do gotowania, jest unikalny ze względu na zawartość siarki.
Duże dawki witaminy C
Witamina C (nazywana również kwasem askorbinowym) jest składnikiem odżywczym, który organizm ludzki musi pozyskiwać z pożywienia lub suplementów diety, ponieważ nie jest w stanie go wytworzyć. Witamina C jest antyoksydantem pomagającym zapobiegać stresowi oksydacyjnemu. Wspólnie z enzymami odgrywa kluczową rolę w produkcji kolagenu.
GcMAF
GcMAF (Globulin component macrophage activating factor) to cząsteczka, której prekursorem jest białko wiążące witaminę D3, obecna naturalnie w ludzkim organizmie. Jej rolą jest aktywacja makrofagów - komórek układu odpornościowego odpowiedzialnych za „pożeranie” i neutralizację m.in. bakterii, ciał obcych i komórek nowotworowych.
Glutation
Glutation jest tripeptydem, który wchodzi w skład każdej komórki naszego organizmu. Występuje we wszystkich organizmach roślinnych oraz zwierzęcych. Jest najbardziej rozpowszechnionym niskocząsteczkowym związkiem tiolowym w przyrodzie.
Granaty
Owoc granatu (Punica granatum L.) pochodzi z Azji, uprawiany jest w krajach śródziemnomorskich, w południowej Azji, wschodnich Indiach, Afryce oraz w Stanach Zjednoczonych. Granaty stosuje się w celach medycznych od czasów starożytnych.
Graviola
Graviola (Annona muricata), czyli Flaszowiec miękkociernisty, to gatunek małego drzewa, pochodzącego z Ameryki Południowej. Rośnie też na Wyspach Karaibskich, na Andamanach, w Afryce (Nigeria, Togo) i krajach o tropikalnym klimacie.
Hipertermia
Hipertermia (nazywana również terapią ciepłem lub ciepłolecznictwem) to rodzaj terapii onkologicznej, w której tkanki ciała poddane są działaniu wysokich temperatur (do 45º C). Badania wykazały, że wysokie temperatury mogą niszczyć i zabijać komórki nowotworowe, zazwyczaj powodując niewielkie uszkodzenie zdrowych tkanek.
Jagoda Acai
Palma acai, występująca w tropikach Ameryki Środkowej i Południowej, rodzi czerwono-fioletowe jagody. Nazwa „acai”, pochodząca z języka rdzennych mieszkańców regionu, oznacza „owoc, który płacze”. Jagoda acai jest ważnym źródłem pożywienia mieszkańców regionu Amazonii, którzy używają jej również do różnych celów zdrowotnych.
Joga
Częstym efektem ubocznym leczenia onkologicznego jest zmęczenie: około jedna trzecia pacjentów onkologicznych doświadcza zmęczenia, utrzymującego się przez dłuższy czas.
Koenzym Q10
Koenzym Q10 (znany również jako CoQ10) jest związkiem chemicznym naturalnie wytwarzanym przez organizm. Bierze udział w procesie wzrostu komórek oraz chroni je przed uszkodzeniem, które może prowadzić do rozwoju nowotworu.
Kwas Dichlorooctowy
Kwas dichlorooctowy (DCA) to organiczny związek chemiczny, pochodna kwasu octowego. Dzięki swoim właściwościom jest stosowany w chemii organicznej, głównie jako rozpuszczalnik.
Stosuje się go również w medycynie w leczeniu chorób mitochondrialnych, np. zespołu MELAS - dziedzicznego schorzenia prowadzącego do uszkodzenia układu nerwowego.
Kwercetyna
Kwercetyna jest związkiem chemicznym z grupy flawonoidów. Flawonoidy są barwnikami, które nadają roślinom różne barwy, na przykład żółtą owocom cytrusowym. Chronią rośliny przed działaniem promieniowania UV, grzybami lub owadami. Stanowią istotny element naszej diety - ich spożycie w ciągu doby waha się między 23 a 170 mg na dobę.
Likopen
Likopen jest związkiem chemicznym z grupy karotenów (naturalnych pigmentów wytwarzanych przez rośliny). Chroni rośliny przed stresem spowodowanym światłem oraz pomaga im w przetworzeniu energii słonecznej na substancje odżywcze.
Marihuana
Marihuana, właściwie konopie siewne, to roślina występująca w wielu częściach świata, wytwarzająca żywicę zawierającą związki chemiczne zwane kannabinoidami. Niektóre kannabinoidy są psychoaktywne (działają na mózg i zmieniają nastrój lub świadomość).
Oset mleczny
Oset mleczny jest rośliną, której owoców i nasion używa się do sporządzania leków ziołowych na dolegliwości wątroby i dróg żółciowych. Składnikiem aktywnym w oście mlecznym jest sylimaryna, która chroni komórki przed uszkodzeniem i stymuluje regenerację tkanki wątroby